Ryż smażony z warzywami i tofu




Ryż z warzywami jest szybkim i przepysznym daniem , zrobiony z kilku podstawowych produktów, całość wykonasz  w 20 minut (najwięcej czasu zajmie wam gotowanie ryżu), jak masz w lodówce ugotowany ryż to danie zrobisz jeszcze szybciej. Smaczne dietetyczne danie na każdą kieszeń.
Polecam!!!

Składniki:

      

 

  

·         pół małej cebuli

·         pół papryki 

·          mała marchewka
·          troszeczkę koperku(opcjonalnie)

·         łyżka oleju ( u mnie rzepakowy)



  

·         90 gram tofu

         ·        ½ łyżeczki sosu sojowego

·         przyprawy ( czosnek, zioła prowansalskie, słól, pieprz, imbir)


 ·       60 gram ryżu (u mnie jaśminowy)

Ryż gotujemy na sypko.


Warzywa i tofu kroimy dość drobną kosteczkę.


Równolegle na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z tofu , następnie dodaj pozostałe warzywa, smaż jeszcze chwilę .



Następnie dodaj ryż przyprawy i sos sojowy.

Podsmaż do czasu gdy ryż będzie lekko chrupki.
 I gotowe
Smacznego !!!




Komentarze