BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI
BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI
Blok to smak z młodości, przygotowuje się go bardzo szybko, ale czekamy na konsumpcję 3-4 godziny jak stężeje.
Blok to smak z młodości, przygotowuje się go bardzo szybko, ale czekamy na konsumpcję 3-4 godziny jak stężeje.
SKŁADNIKI:
· 1 kostka masła
· ½ szklanka wody
· 6 łyżek kakao
· 1 i ½ szklanki
cukru
· 2 szklanki mleka w proszku
. 250 g pokruszonych herbatników
. 250 g pokruszonych herbatników
· garść orzechów włoskich i laskowych
· garść pestek ze słonecznika i żurawiny.
1. Do garnka wlewamy wodę, kolejno dodajemy masło i cukier , na małym ogniu rozpuszczamy składniki .
Następnie dodajemy kakao dokładnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku , pokruszone ciastka i bakalie.
3. Gęstą, masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i dociśnij do dna. Na koniec posypać wiórkami dla dekoracji (nie jest to konieczne).
1. Do garnka wlewamy wodę, kolejno dodajemy masło i cukier , na małym ogniu rozpuszczamy składniki .
Następnie dodajemy kakao dokładnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Gęstą, masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i dociśnij do dna. Na koniec posypać wiórkami dla dekoracji (nie jest to konieczne).
Komentarze
Prześlij komentarz