BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI

BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI

Blok to smak z młodości, przygotowuje się go bardzo szybko, ale czekamy na konsumpcję 3-4 godziny jak stężeje.


SKŁADNIKI:

·         1 kostka masła
·         ½ szklanka wody
·          6 łyżek kakao
·         1 i ½ szklanki cukru
·         2 szklanki mleka w proszku
.         250 g pokruszonych herbatników
·         garść orzechów włoskich i laskowych
·         garść pestek ze słonecznika i żurawiny.



1. Do garnka wlewamy wodę, kolejno dodajemy masło i cukier , na małym ogniu rozpuszczamy składniki .
Następnie dodajemy kakao dokładnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 
2. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku , pokruszone ciastka  i bakalie.
3. Gęstą, masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i dociśnij do dna. Na koniec posypać wiórkami dla dekoracji (nie jest to konieczne).



Komentarze